Κορονωιός: Το 99% των πολιτών που πέθαναν στην Ιταλία είχαν σοβαρές προηγούμενες υποκείμενες ασθένειες.

  • Οι Ιταλικές αρχές ερευνούν τα ιατρικά αρχεία ώστε να κατανοήσουν γιατί το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 είναι τόσο υψηλό.
  • Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν είναι τα 80 έτη. Πάνω από το 75% είχαν υψηλή πίεση και το ένα τρίτο είχε διαβήτη.
  • Η Ιταλία είναι η χώρα με τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο. Το 23% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 έτη .

Italy covid

Περισσότερο από το 99% των θυμάτων από Covid-19 στην Ιταλία, ήταν πολίτες που έπασχαν από προηγούμενα υποκείμενα νοσήματα. Η μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας εξηγεί γιατί το ποσοστό θνησιμότητας στην χώρα είναι υψηλότερο (8%) από τις υπόλοιπες χώρες.

Εξετάσθηκαν στην μελέτη το 18% των ιατρικών αρχείων αυτών που πέθαναν από τον ιό και βρέθηκε ότι μόνο 3 θύματα ή το 0,8% του συνόλου δεν είχαν προηγούμενη παθολογία. Πάνω από το 75% αυτών είχαν υψηλή πίεση, περίπου το 35% είχε διαβήτη και το ένα τρίτο υπέφερε από σοβαρά καρδιακά νοσήματα.

Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν από τον ιό στην Ιταλία είναι τα 80 έτη. Και τα θύματα κάτω των 40 ετών ήταν ελάχιστα και όλα είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υψηλή θνησιμότητα στην Ιταλία είναι ο γερασμένος πληθυσμός της. Η Ιταλία έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη με το 23% του πληθυσμού να είναι μεγαλύτερο των 65 ετών. Η διάμεσος ηλικία της Ιταλίας είναι 47,3 ετών όταν για παράδειγμα στην Αμερική είναι 38,3 έτη.

Ακόμα ένας παράγοντας είναι  η πυκνότητα του πληθυσμού που χρειάζεται νοσηλεία γεγονός που φτάνει το σύστημα υγείας στα όρια του, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται νοσηλεία σε μεγάλο ποσοστό των νοσούντων. Επίσης λόγω της αποτυχίας του συστήματος υγείας δεν ανιχνεύονται οι περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα. Άρα δεν συνυπολογίζονται οι ελαφρές περιπτώσεις ή οι νεαρότεροι ασθενείς, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό θνησιμότητας. Υπολογίζεται ότι εάν καταγράφονταν  σωστά οι ασθενείς που γιατρεύτηκαν, το ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία θα ήταν παρόμοιο με τις υπόλοιπες χώρες.

Γίνεται κατανοητό στις μέρες μας πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, με επάρκεια προσωπικού, μέσων και χρηματοδότησης. Στην Ιταλία το δημόσιο σύστημα υγείας, μετά από σειρά περικοπών, λαμβάνει μόνο το 6,8% του ΑΕΠ ως χρηματοδότηση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι περίπου 60 εκατομμύρια και κάθε χρόνο πεθαίνουν 600.000 πολίτες.

 

Συντάκτης : Κρυσταλλίδης Παναγιώτης

21/3/2020